A kávéfeldolgozás a kávécseresznye zöld, pörkölésre kész bábokká alakítását jelenti. A cseresznye betakarítása után a gyümölcsöt eltávolítják, hogy a belsejükben lévő babot felfedjék. A feldolgozás főbb módszerei a következők:
- Nedves (mosott): Ennél a módszernél a cseresznyét pépesítik, erjesztik, majd alaposan megmossák, hogy eltávolítsák a gyümölcsöt, ami tiszta és élénk ízvilágot eredményez.
- Száraz (természetes): Itt a cseresznyét teljes egészében, a gyümölcsszeletekkel együtt szárítják, mielőtt meghámozzák. Ez a módszer édes és gyümölcsös jegyeket kölcsönöz a végterméknek.
- Méz (félig mosott): Ennél a technikánál a szárítás során a gyümölcs egy részét a babon hagyják, így gyönyörű egyensúlyt teremtve az édesség és a tisztaság között.
Minden egyes feldolgozási módszer befolyásolja a kávé ízét, lehetővé téve az otthoni baristák számára, hogy az ízlésüknek megfelelő kávébabokat válasszák. Válasszon mosott kávét a ropogós savasságért, természetest a határozott gyümölcsösségért, vagy mézet egy finom keverékért!
És melyik a kedvenc folyamatod? Mondd el az Öregnek kommentben.