WHAT IS COFFEE CUPPING?

MI A KÁVÉCSÉSZ?

A kávékóstolás, amelyet gyakran kávékóstolásnak is neveznek, egy aprólékosan szabványosított módszer a kávé különböző tulajdonságainak felmérésére. Ez a folyamat elengedhetetlen mindenki számára, aki részt vesz a kávéellátási láncban, beleértve a termelőket, importőröket, exportőröket, pörkölőket és baristákat.


A csészézés során meghatározott protokollokat követnek a kávé ízprofiljának, aromájának, savasságának, testességének és utóízének következetes és pontos értékelése érdekében. A kávébabmintákat jellemzően egyenletes durvára őrlik, és csészézőtálakba helyezik. Ezután forró vizet öntenek az őrleményre, és hagyják ázni egy meghatározott ideig.


Ezután a kávét gyengéden megkeverik, hogy felszabadítsák aromáit, amelyeket aztán belélegznek érzékszervi értékelés céljából. A résztvevők különböző tulajdonságokat értékelnek, feljegyezve az ízeket és az esetleges jellegzetességeket, ami segít megérteni a kávé eredetét, feldolgozási módszereit és pörkölési profilját.

 

Ez a rituálé nemcsak a kávé összetettségének mély megbecsülését segíti elő, hanem segít megalapozott döntéseket hozni a beszerzéssel és a pörköléssel kapcsolatban, végső soron befolyásolva a fogyasztók által élvezett végső főzet minőségét.

Vissza a blogba

Hozzászólás írása