A reggeli vagy délutáni kávéfőzés élvezete közben fontos, hogy tisztában legyen a kávéfőzés folyamatával.
Van néhány alapvető tényező, amely befolyásolja a kávéfőzést, és amely alapként szolgál a nagyszerű főzés elsajátításához:
1. Főzési arány: az, hogy mennyi vízzel mennyi kávéra van szükség egy csésze elkészítéséhez. A különböző főzési módszerek sokfélesége miatt ne feledje, hogy nincs tökéletes főzési arány, amely mindenkinek megfelel.
2. Őrlési profilok: Megfelelő méreteket kell választania ahhoz, hogy elegendő ízt tudjon kinyerni. A különböző őrlési méret sokat számíthat a kávé ízében!
3. Idő: Fontos, hogy a főzési idő csak addig tartson, amíg a keserű vegyületekig eljut és megáll. Nem kell mindent kivonni!
4. Vízminőség: A szűretlen víz használata káros következményekkel járhat a kávéfőzőjére és a kávé ízére. Ez a víz képessége arra, hogy semlegesítse a kávé megfelelő ízjegyeit.
5. Vízhőmérséklet: A víz hőmérséklete létfontosságú, mivel segít abban, hogy elegendő ízt tudjon kivonni adott idő alatt. Az alacsonyabb hőmérséklet alul extraktált kávéhoz vezethet.
6. Turbulencia és keverés: a víz és a kávé keveredése. Nem számít, hogyan készíti el a kávét, a kávézaccot meg kell mozgatni, hogy megkönnyítse a kivonást. Ezt többféleképpen is el lehet érni: valamilyen keverőpálca használatával, vagy egyszerűen csak egy jó alapos rázással.
7. Nedvesítés/virágzás: a kávéfőzésre használt kifejezés, amikor a forró víz az őrölt kávéhoz ér. A főzési receptek jelzik, hogy mennyi ideig kell várni a "virágzásra". A virágzás meglátása valóban attól függ, hogy mennyire frissen pörköltek a kávészemek.
Bár több egyéb tényező is befolyásolja a végső főzési eredményt, a fent említett pontok közül néhánnyal való kísérletezés nagy különbséget fog tenni a főzésben.
Jó szórakozást az otthoni kávéfőzéshez!