Igen! A kávé egy gyümölcs.
A kávébab a kávé gyümölcsének magja, a kávé pedig egy fán nő. Ezek a kávéfák termelik a cseresznyeszerű gyümölcsöket, amelyekből szeretett italunk babjait nyerjük. Ez lényegében azt jelenti, hogy a szokásos csésze kávénk gyümölcsös élvezetnek számít.
Más gyümölcsökkel ellentétben, ahol a húsos részt fogyasztják el, a kávécseresznye kivételt képez; a külső réteget elvetik, és a belső magot dolgozzák fel és fogyasztják el.
Emellett, bár általában nem fogyasztják, a kávécseresznye húsa feldolgozható egy "cascara" nevű gyógytea készítéséhez, amely kivételesen magas koffeintartalmú és tele van antioxidánsokkal.
Miután a magok egy sor folyamaton és kezelésen mentek keresztül, zöld kávébabnak nevezik őket. Ahogy a kávéfa cseresznyéi megérnek, leszedik őket, és a héjukat lehúzzák, hogy felfedjék a zöld kávébab magjait. Ezeket természetes módszerekkel szárítják, mielőtt őrléssel és pörköléssel valami csodálatosat készítenének belőlük.
A legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy a kávé gyümölcs, és ezért képes a gyümölcsízek változatos skáláját felvenni. A lehetséges ízek a fajtától, a feldolgozási módszertől, a pörkölési profiltól, a főzési módszertől és még sok más változótól függnek.
A Bourbon például a világ egyik kulturálisan és genetikailag legjelentősebb arabica kávéfajtája, amely kiváló csésze minőségéről ismert. A legújabb genetikai vizsgálatok megerősítették, hogy a Bourbon és a Typica volt az Etiópiából Jemenbe hozott mag, és onnan terjedt el az egész világon, megteremtve a modern Arabica kávé termesztésének alapját.
Reméljük, hogy ez a cikk tisztázta az Ön számára a kételyeket. Csak ne feledd: azok a fákon termő lila-piros cseresznyék valójában gyümölcsök, a bennük lévő magvak (kávébabok) pedig a kedvenc reggeli italodat adják.
Mire számít a kávé ízében?