DID YOU KNOW THAT COFFEE WAS INTRODUCED TO EUROPE THROUGH HUNGARY?

TUDTA, HOGY A KÁVÉT MAGYARORSZÁGON KERESZTÜL BEVEZETETTÉK EURÓPÁBA?

Az 1526-os mohácsi csata jelentős történelmi eseménynek számít, amikor a törökök megszállták Magyarországot. Nem sokkal ezután került Bécsbe a kávé, amelyet ugyanazok a törökök hoztak, akik Bécs 1529-es ostrománál összecsaptak az európaiakkal. Ezt követően a kávé debütált Málta szigetén, amelyet a vége felé rabszolgasorba vittek be. a 16. századból. Ez a csábító ital gyorsan elnyerte a tetszését a máltai felsőbbrendűek körében, ami számos kávézó megjelenéséhez vezetett szerte a szigeten.

A kávé elterjedésének első útja a hatalmas Oszmán Birodalomból indult ki, amely kulcsfontosságú kapuként szolgált az olyan árucikkek, mint a kávé, Európába való bevezetéséhez. A második útvonal a jemeni Mocha kikötő köré összpontosult, amely kulcsszerepet játszott a kávékereskedelemben. Ezen az útvonalon az East India Trading Co. jelentős mennyiségű kávét vásárolt és szállított Európába, ami hozzájárult az ital széles körű népszerűségéhez a régióban.

A kávé mélyen beleszőtt az európai kultúra szövetébe, leköti az uralkodók, az arisztokraták és a lakosság érdeklődését. A kávé integrálódása a nyugati társadalomba az iszlám birodalmak által elősegített tudományos ismeretek és felfedezések közvetítése mellett követhető nyomon. Ez a kapcsolat nemcsak az arabica kávé elterjedt használatában nyilvánul meg, hanem az ital különböző régiók közötti fizikai eloszlásában is.

Élvezze a kávét!
Vissza a blogba

Hozzászólás írása