Duromina and the Oromo ethnic group

Duromina és az oromo népcsoport

Etiópiában a kávé a közösségi ünneplés egyik formája, amely napi három szertartásból áll. Az oromiak a kávét a természettel, a szomszédokkal és Istennel való kapcsolatnak tekintették. A kávénak többnek kellett lennie, mint egy italnak, de egyben lehetőségnek is arra, hogy kapcsolatba lépjen szeretteivel, minőségi időt töltsön az emberekkel, és értékelje a Földet.

Az oromo Etiópia legnagyobb etnikai csoportja, amely egykor a déli hegyvidéken koncentrálódott, de mára más régiókra is elterjedt. Az „oromo” etnikai kategória számos nyelvileg rokon csoportból áll, köztük a boránok, a shewák és a welegák. Az Oromo politikailag nem egységes, és jelentős különbségek vannak a társadalmi szerveződésben, a vallásban és a gazdaságban a csoportok között: a legtöbb gazdálkodó, bár néhányan pásztorok; egyesek muszlimok, mások keresztények, megint mások pedig az őslakos vallásokhoz ragaszkodnak. A mai oromo nép ősei az etiópiai Oromia egyik régiójában elsőként termesztették a kávénövényt, és felismerték a kávé energetizáló hatását. A kávét ma is úgy készítik, mint egykor, a növény összes ehető részét felhasználva: a levelekből kuti néven ismert forrázatot, a héjból hodzsát, tejjel hígított főzetet készítenek, míg a babot enyhén megpörkölik. Így egy vaj és só tartalmú, energiadús nassolni való keletkezik, a bunna qela, erős szimbolikus jelentéssel.

 

A DUROMINA KÁVÉ MÖGÖTTI TÖRTÉNET

A Duromina, ami Afan Oromo nyelven azt jelenti, hogy „életüket javítsák”; egy kávészövetkezet a délnyugati Jimma zónában. A kávé generációk óta nőtt itt, de hagyományosan száraz, természetes módszerrel dolgozták fel. A gazdálkodók kevés figyelmet fordítottak a minőségellenőrzésre. A kávétermesztéshez ideális éghajlat és tengerszint feletti magasság ellenére a térség kávéja a rossz minőség szinonimája volt. Évről évre alacsonyabb árat kaptak a gazdák a kávéjukért, aminek következtében kevés bevételre tettek szert. Papíron ezeknek a gazdáknak mindenük megvolt; nagyon magas tengerszint feletti magasság, gazdag és termékeny talajok, Etiópia hihetetlenül összetett, örökletes fajtái és jó csapadék. A hiányzó láncszem a minőségellenőrzés volt. Most, hogy ezzel foglalkoznak, a Duromina gazdái kiváló minőségű kávékat állítanak elő, magas pontszámokkal. 2010-ben körülbelül száz helyi kávégazdálkodó fogott össze, hogy megalakítsák a Duromina-t. Ahogy a név is sugallja, céljuk egyszerű volt: jobbá tenni az életüket. A TechnoServe Coffee Initiative révén technikai támogatással, üzleti tanácsadással és finanszírozási lehetőséggel a tagok beszereztek és telepítettek egy vízi malmot, és először kezdték meg a teljesen mosott kávé feldolgozását. Ezek a fejlesztések hozzájárultak ahhoz, hogy a Duromina kiváló minőségű kávét állítson elő, és új jólétet teremtsen a közösségnek. Két évvel később egy nemzetközi szakmai zsűri a Duromina's kávét Afrika legjobbjának választotta, és a szövetkezetet jutalmazta a vezető regionális cupping verseny fődíjával.

Vissza a blogba

Hozzászólás írása