What are Tasting Notes?

Mik azok az ízjegyek?

A memória az a folyamat, amelynek révén információt szerzünk, tárolunk, megőrzünk és hozzáférünk. Az emberi lények képesek a valóságot tapasztalatokon keresztül érzékelni, amelyeket osztályozunk és tárolunk. És tudjuk, hogy az ilyen információk elérésének és közlésének lehetőségét egy fiziológiai tényező (testünk egyedi összetétele) és egy kulturális tényező (életünk egyedi összetétele) határozza meg.

Amikor kávét iszunk, úgynevezett multiszenzoros élményben van részünk. Egy csésze kávé az ízek és aromák széles skáláját tartalmazza, amelyeket számos tényező befolyásol, mint például a kávébab fajtája, a folyamat, a pörkölési profil, az elkészítés módja, stb.

A kóstolási jegyek támpontot nyújtanak ahhoz, hogy milyen íze lehet egy kávénak, így jobban el tudja dönteni, hogy az adott ízprofil érdekli-e Önt. Segítenek kiemelni a származási ország, az eljárás és maga a kávé sajátos jellemzőit.

A borhoz hasonlóan a kávénak is lehetnek különböző ízjegyei attól függően, hogy mikor és hol termesztették, milyen fajtájú, hogyan dolgozták fel vagy pörkölték, hogyan főzték. Ezek az ízjegyek általában az édességre, a savasságra, a testességre és a keserűségre vonatkoznak, és arra, amire a csészéből emlékezünk, amire asszociálunk amikor megkóstoljuk a kávét.

Más szóval, a kávé nem tartalmaz dióféléket vagy valódi mézet ; és nem azt jelenti, hogy a kávét málnaszörppel vagy valami hasonlóval ízesítették. Ezek a kávé gyümölcséből származó természetes aromák, amelyek a kávébabba kerülnek. Tehát nyugodt lehet: Semmit sem adnak a kávéhoz. Csak kávé, és csakis kávé kerül az Ön által kapott zacskókba.

Ez a multiszenzoros élmény minden érzékszervet magában foglal, hogy teljes kávéélményt nyújtson, és lehetővé teszi, hogy megítélje a kávé minőségét és élvezetét. Ha egy csésze kávét az egyik érzékszervi jel nélkül iszunk (például a kávé illatának érzékelése nélkül), az csökkenti a többi érzékszerv érzését, a teljes élményt és a jó kávéból származó élvezetet.

Ön milyen ízjegyeket szeret a kávéjában?
Vissza a blogba

Hozzászólás írása