What does a goat have to do with coffee?

Mi köze egy kecskének a kávéhoz?

Mi köze egy kecskének a kávéhoz?

A válasz: minden. Egy népszerű legenda szerint a kilencedik század környékén egy Kaldi nevű kecskepásztor kétségbeesetten kereste szeretett kecskéit az etióp felföldön. Megtalálta őket, amint idegen bokrokban tébláboltak, vadul ugrándoztak és kiabáltak. Nem kellett sok idő, hogy Kaldi rájöjjön, hogy a kecskéi apró piros bogyókat esznek.

Így indult útjára a szerény kávébab. A fiú egy marék bogyót fogva elment a közeli kolostorba, hogy tanácsot kérjen. A szerzetesek azonban nem osztoztak Kaldi izgatottságában. Ehelyett a piros bogyókat az ördög teremtményének nyilvánították, és a tűzbe dobták őket. A történet valószínűleg itt véget is érne, de ahogy a benne lévő magok megpirultak a tűzben, az erős illat felkeltette a szerzetesek kíváncsiságát. Összeszedték a hamuból a megpörkölt babot, ledarálták, és forró vízbe dobták. Megkóstolták a főzetet, és a többi már történelem - vagy mondjuk úgy, hogy kávétörténet.

A kávé az Arab-félszigeten és az Oszmán Birodalomban kezdett egyre népszerűbbé válni, először energiadús nassolnivalóként (zsírral keverve), később pedig borként. A kávé tényleges neve a qahwah szóból származik, amely a bor jemeni megnevezése.

Bár a kávénak más jemeni eredettörténete is van, amikor egy misztikus Etiópiában utazva összefutott néhány energikus madárral, akik a bunn növény bogyóit ették.

Mindezeket a történeteket széles körben apokrifként értelmezik, mivel a kávécseresznye felfedezése, valamint a kávébab pörkölése és áztatása valószínűleg nem ugyanazon a napon történt, hanem inkább hosszú idő alatt.

A cseresznyeszerű bogyó magja 1615-ben nyerte el helyét az európai társadalomban, amikor velencei kereskedők hazahozták Isztambulból. Harminc évvel később Olaszországban nyíltak meg az első kávéházak, amelyek onnan terjedtek el a kontinens többi részén. Napjainkban több mint 50 országban mintegy 25 millió termelő foglalkozik kávéfeldolgozással vagy -termeléssel.

A kávé az egyik legszélesebb körben forgalmazott mezőgazdasági termék a Földön. Egy átlagos ember naponta körülbelül 1,6 csésze kávét iszik.

Mindig érdemes megismerni a reggeli csésze kávé történetét.
Vissza a blogba

Hozzászólás írása